Εξωτερική διαχείριση πολυκατοικιών από εταιρείες διαχείρισης κτιρίου – μια απαραίτητη υπηρεσία

Η ανάθεση της διαχείρισης της πολυκατοικίας σε εταιρείες διαχειρίσεων κτιρίου αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο φαινόμενο. Η συνεργασία της πολυκατοικίας , του κτιρίου ή του μεγάρου με μια αξιόπιστη εταιρεία διαχείρισης κτιρίων δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά μια κίνηση απαραίτητη για να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου και η αρμονική συμβίωση των ανθρώπων που κατοικούν ουσιαστικά «κάτω από την ίδια στέγη». Ιδιαίτερα σήμερα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ανάγκη ενός εξωτερικού …

Ποιες αρμοδιότητες αναλαμβάνουν οι εταιρίες διαχείρισης κτιρίων

Οι εταιρείες διαχείρισης κτιρίων σύμφωνα με τον ρόλο που έχουν αναλάβει στις πολυκατοικίες, δηλαδή αυτόν του διαχειριστή, είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν τις καταστάσεις των κοινοχρήστων σε συγκεκριμένη ημερομηνία ακολουθόντας την συμφωνία που έχει γίνει. Στην συνέχεια η εταιρεια διαχείρισης του κτίρίου είναι υποχρεωμένη να εισπραξει τα κοινόχρηστα επισκεπτόμενοι την πολυκατοικία σε 2 προκαθορισμένες ημερομηνίες που θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί στο ειδοποιητήριο του κάθε ενοικού. Ο ένοικος έχει την δυνατότητα πάντα σε …

Έκδοση Κοινοχρήστων από εταιρείες διαχείρισης κτηρίων

Η έκδοση κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες είναι ο μηνιαίος βραχνάς του κάθε διαχειριστή και αποτελεί το ένα από τα δυσκολότερα σημεία στη διαχείριση της πολυκατοικίας.

Υπηρεσίες διαχείρισης πολυκατοικιών

Οι εταιρείες διαχείρισης κτηρίων αναλαμβάνουν αντί κάποιου κατοίκου της πολυκατοικίας την διαχείριση της. Και ποιο συγκεκριμένα αναλαμβάνουν:

Κακοπληρωμή κοινοχρήστων

Tους τελευταίους μήνες κόντρα στο πνεύμα των περικοπών παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ζήτησης για εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον τομέα της έκδοσης των κοινοχρήστων.

«Δεν πληρώνουν» κοινόχρηστα

Τη μέθοδο «δεν πληρώνω» και στα κοινόχρηστα φαίνεται να ακολουθούν πολοί κάτοικοι πολυκατοικιών. Εδώ και ένα χρόνο αρκετά νοικοκυριά σταμάτησαν να εξοφλούν τα κοινόχρηστα λόγω οικονομικής αδυναμίας με αποτέλεσμα οι απλήρωτοι λογαριασμοί να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Η υποχρέωση των συνιδιοκτητών να συνεισφέρουν στις κοινόχρηστες δαπάνες

Οι συνιδιοκτήτες θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία με συμβολαιογραφικό έγγραφο και μεταγραφή αυτού, με την οποία να κανονίσουν την υποχρέωση καθενός ως προς τις κοινόχρηστες δαπάνες, μεταξύ των οποίων και η δαπάνη θερμάνσεως της όλης οικοδομής.

Μίσθωση κοινοχρήστων μερών πολυκατοικίας – δήλωση μισθωμάτων

Σε πολλές, παλαιές κυρίως, πολυκατοικίες, υπάρχει το πρώην διαμέρισμα του θυρωρού το οποίο ο διαχειριστής εκμισθώνει για λογαριασμό της συνιδιοκτησίας, και τα έσοδά του συγκεντρώνονται, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, σε ειδικό λογαριασμό της διαχείρισης, για να χρηματοδοτούνται τα κοινόχρηστα έξοδα επισκευών του κτιρίου

Κοινά βάρη και δαπάνες κοινοχρήστων χώρων

Κοινά βάρη είναι εκείνα τα οποία αφορούν την λειτουργία, συντήρηση, επισκευή κλπ των κοινόχρηστων χωρών, μερών, έργων και εγκαταστάσεων της πολυκατοικίας και οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τους συνιδιοκτήτες των διαιρεμένων ιδιοκτησιών της οικοδομής αυτής κατά το ποσοστό το οποίο καθορίζεται για καθεμία στον παραπάνω πίνακα αναλογιών ο οποίος προσαρτάται στην πράξη αυτή και στην οικεία στήλη κοινόχρηστων δαπανών.

Αποθεματικό της πολυκατοικίας

Βασική ενέργεια για την έναρξη λειτουργίας της πολυκατοικίας είναι ο σχηματισμός του αποθεματικού της πολυκατοικίας, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της.